ilk yardım eğitimi 4

ilk yardım eğitimi 4


İlk Yardım Nedir?

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

 

İlk Yardım Eğitimi Nedir?

İmkânı olan herkesin yurttaşlık bilinci ile eğitimini ciddi bir biçimde tamamlayıp edinmesi gereken bir yeterlilik. İlk yardım eğitimi ile olası ciddi bir kaza anında sağlık ekibi gelinceye kadar hasta veya yaralının durumunun kötüye gitmesinin engellenmesi amacıyla alınan, eğitimdir. Eğitim sonunda sağlık bakanlığının yapmış olduğu sınavdan başarıyla ayrılan personeller ilk yardım sertifikası almaya hak kazanır.

 

İlk Yardım Eğitimi Nerden Alınır?

İlk yardım eğitimi, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk yardım eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. İlk yardım kursu sonrasında yapılan sınavda başarılı olanlara ilk yardım eğitimi sertifikası veya ilkyardımcı sertifikası verilir.

Temel ilk yardım eğitimi, teorik ve uygulamalı olarak toplam 16 saat süren bir eğitimdir. Bu eğitim sonunda kursa katılanlar temel ilkyardım bilgilerini her teorik olarak öğrenir hem de pratik olarak uygular. Rentek manevrası ve hemlıch manevrası, kalp masajı gibi uygulamalar genellikle kursa katılan diğer kişiler ve cansız mankenler üzerinde yapılır.

 

İlk Yardım Kursunu Kimler Alır?

İlk yardım eğitimini sosyal hayatın içinde olan her birey almalıdır. Tabi ki bu isteğe bağlı bir eylemdir. Ancak bu kursa katılmak için kanuni bir zorunluluk bulunmaktadır. Bu zorunluk, kamu kurumları ve şirketler için geçerlidir. İş sağlığı ve güvenlik kanununa göre belli sayılarda personele sahip olan yerlerde belli bir sayıdan sonra belli bir ilk yardımcı istihdam etmekle yükümlüdürler. Bunların dışında, spor müsabakalarında hakemlik yapan ve ambulans şoförlüğü yapan kişilerin de ilk yardım eğitimi almaları bir zorunluluktur.

 

İlk Yardım Sertifikası

Bu alınan ilk yardım eğitimi sonrasında iş kazalarında yaşanacak yaralanmalarda ilk acil müdahaleyi sağlık kuruluşuna girmeden ilk yardım sertifikasına sahip kişilerce yapılmaktadır. Sağlık bakanlığı onaylı

İlk yardım sertifikasının kanuni olarak size ne yarar getireceğinden bahsedelim;

 Bilindiği gibi İş kanununa göre tüm işletmelerde, bütün kamu kuruluşlarında Yürürlüğe giren “İlkyardım Yönetmeliği” ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla “az tehlikeli” iş yerlerinde (20), tehlikelilerde (15), çok tehlikelilerde ise (10) çalışana bir ilk yardımcı ve daha üzeri ise yönetmelikte belirtilen oranda ilk yardım sertifikası olan personel istihdam etmeleri gerekmektedir.

 

Sertifika İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • Kimlik fotokopisi
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Diploma fotokopisi

 

İlk Yardım Sertifikası Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

İlk yardım eğitimleri sonunda verilen ilk yardım sertifikaları ve kimlik kartlarının geçerlilik süresi 3 yıldır. Bu süre Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan İlk Yardım Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı, eğitimlerin 3 yılda bir yenilenerek ilk yardımcıların bilgilerinin tazelenmesini hedeflemiştir. İlk yardım sertifikalarının 3 yılda bir güncellemesinin bir diğer sebebi de yönetmelik ve standartlarda bir değişiklik olması durumunda ilk yardımcıların sertifika süreleri dolduğunda değişen ve güncellenen bilgileri almaları hedeflenmektedir.

Sertifikaların üzerinde geçerlilik tarihi gün, ay ve yıl olarak belirtilmiştir. 3 yılını dolduran ilk yardımcılar bünyemize başvurarak ilk yardım güncelleme eğitimine katılırlar ve sertifikalarının süresini üç yıl daha uzatmış olurlar.

Yorumunuz Bizler İçin Önemli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir